Czy jest możliwe oszczędzanie na jedzeniu?

Starsi ludzie często mawiają, że na jedzeniu się nie oszczędza. Zapewne jest w tych słowach sporo racji, zwłaszcza na płaszczyźnie zdrowotnej – jedzenie z dolnej półki lub rezygnowanie z posiłków wcześniej czy później odbije się na naszym zdrowiu.

Czy wiesz, że gazetka polo prezentuje najlepsze promocje?

Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają oszczędzanie na jedzeniu, bez negatywnych skutków zdrowotnych wybierzesz tanie produkty z gazetek promocyjnych w Tesco

Wybierając się na zakupy z listą i przestrzegając własnych ustaleń, można sporo zaoszczędzić. Listę najlepiej tworzyć na podstawie planu posiłków, uwzględniając przy tym zdrową dietę. Koniecznie trzeba zrezygnować ze słodyczy, półproduktów, sosów, sztucznych przypraw i gazowanych napojów. Nie tylko są drogie, ale przede wszystkim niezdrowe.

Jedzenie na mieście jest modne i wygodne, często także smaczne, ale domowe posiłki należą do zdrowszych i tańszych. Co ważniejsze, wiele smakołyków można przygotować w domu – będzie taniej, bardziej zdrowo i smacznie.

Na lunch warto przygotować kanapki, są znacznie zdrowsze i tańsze niż fast foody czy jedzenie zamawiane w knajpkach. Ponadto pozwalają kontrolować regularność spożywania posiłków. Zamiast kanapek można zrobić sałatkę lub zabrać kawałek domowego ciasta.tanie skrzynia z jedzeniem

Samodzielne przygotowywanie kanapek stało się ostatnio bardzo modne w dużych korporacjach, jedyny wyjątek stanowią firmy, które dopłacają pracownikom do oferowanych w ramach cateringu posiłków.

Polacy wyrzucają na śmietnik 7 ton jedzenia rocznie. Marnotrawstwo. Tracimy jedzenie i pieniądze. Kupuj tyle, ile zje twoja rodzina – oszczędzisz pieniądze i wszystkich nakarmisz.

Wystarczy chwila, aby policzyć, ile jedzenia potrzebuje na tydzień twoja rodzina. Przemyślane zakupy to korzyść dla domowego budżetu. A oszczędności nigdy za dużo.

Pomocny w tej kwestii okazuje się plan obiadowy – na tej podstawie można kupić tyle jedzenia, ile faktycznie jest potrzebne.

Na zapas nie należy kupować przede wszystkim mięsa i serów, czyli produktów, które łatwo się psują.

Czerstwy chleb można zetrzeć na tarce i uzyskać bułkę tartą, przygotować grzanki lub zapiekankę.

Istnieją jednak produkty, które warto kupować na zapas. Są to głównie produkty wydłużonym terminie do spożycia. W tej sytuacji sprawdzą się zakupy w hurtowniach lub dużych marketach. Woda mineralna, mąka, cukier czy konserwy długo zachowują świeżość, można je więc spokojnie kupować na zapas. Dobrym pomysłem są w tym przypadku wielopaki, które zasadniczo są tańsze.

W tej sytuacji ponosimy spory wydatek jednorazowy, ale mamy zapasy na dłuższy czas, dzięki czemu nie tracimy czasu i paliwa po to, by jechać do sklepu po butelkę wody czy kilogram cukru.

Nie należy także wstydzić się dyskontów, które wyrastają niczym przysłowiowe grzyby po deszczu, stając się symbolem taniości i bylejakości. Zakupy w tych sklepach naprawdę się opłacają, aczkolwiek pod warunkiem, że nie popadniemy w paranoję i nie będziemy kupować ogromnych ilości danego produktu tylko dlatego, że jest tani.

Godne polecenia są produkty „no mane”, czyli oznaczone logiem dyskontu. Zazwyczaj są one produkowane przez znane marki, a jedyną różnicą jest niższa cena.

Nowa gazetka lidl już dostępna!

Story Page