Czy jedzenie tanie, a jednocześnie zdrowe, jest w ogóle możliwe? Większość osób ma co do tego wątpliwości, często można więc usłyszeć, że naprawdę zdrowe jedzenie to znaczący wydatek.
Sprytne zakupy
Oczywiście, żywność nie jest tania, nie oznacza to jednak, że osoby, które chcą się zdrowo odżywiać zgadzają się na to, aby wydawać na to ogromne kwoty. Istnieje przynajmniej kilka trików, którymi warto się zainteresować, jeśli chcemy oszczędzić nieco na żywności, a jednocześnie stawiamy własne zdrowie na pierwszym miejscu. Jeśli jemy produkty niskiej jakości, o oszczędności takiej nie może być przecież mowy!
Jeden z takich trików polega na oddzielnym kupowaniu sałaty oraz kapusty. Zwykle nie wiąże się to ze wzrostem kosztów, a jednak można liczyć na to, że otrzyma się znacznie więcej produktu. Oczywiście, warto pamiętać o tym, że takie podejście oznacza jedynie połowę sukcesu. Jeśli już otrzymaliśmy więcej warzyw, powinniśmy też więcej ich zjeść.
Hodowla ziół
Innym skutecznym sposobem na oszczędzanie jest posiadanie własnych ziół. Może być to mięta, bazylia, oregano i rozmaryn, a nawet kiełki. Owszem, mówimy o ziołach, które czekają na nas w kolejnych sklepach, czy jednak nie będzie lepiej, smaczniej i ciekawiej, jeśli sami zadbamy o ich wyhodowanie? Warto też pamiętać, że choć promocje często przynoszą nam więcej strat niż korzyści, ciągle możemy natrafić i na takie, które zasługują na to, aby określić je mianem prawdziwych. Te są znakomitą szansą na tanie zakupy zwłaszcza, jeśli wiemy, że dotyczą tych produktów, które są częstym gościem w naszym jadłospisie.
Produkty sezonowe
Dobrze jest tez zaprzyjaźnić się z produktami sezonowymi zwłaszcza, że są one tańsze. Produkty importowane wcale nie muszą być też lepsze od tych, które pochodzą od krajowych dostawców. Wiedzą już o tym konsumenci z wielu części Europy, czas więc, abyśmy i my zrozumieli, że nie mamy powodu do tego, aby popadać w kompleksy z powodu jakości żywności z Polski. Jeśli zależy nam na oszczędnościach, a jednocześnie mamy pewne zacięcie kulinarne, możemy też pomyśleć o samodzielnym wykonywaniu przetworów.
Podobnie, jak miało to miejsce w przypadku ziół, można je nabyć również w sklepach, jednak te, które zrobimy samodzielnie będą nie tylko smaczniejsze, ale również zdecydowanie tańsze. Talent kulinarny może też skłonić nas do gotowania na zapas, a doświadczenie potwierdza, że wcale nie jest to złe rozwiązanie. Jeśli przygotowaliśmy jakąś potrawę, możemy jej część włożyć do zamrażalnika. Z pewnym momencie z pewnością docenimy to, że czeka w nim na nas tani, a do tego naprawdę smaczny obiad, który można szybko przygotować.