Jak oszczędzać pieniądze na jedzeniu?

1. Wybieraj pełnowartościowe, naturalne produkty

Naturalne jedzenie będzie dużo tańsze i zdrowsze niż żywność przetworzona. Produkty takie jak kasza jęczmienna, gryczana, pęczak, ryż brązowy czy też bardzo dobre składniki zdrowej diety, które jednocześnie są bardzo tanie. Unikajcie przetworzonych produktów takich jak płatki śniadaniowe czy gotowe sosy warzywne. Zamiast tego warto szukać takich propozycji, które tak naprawdę nie są przetworzone tak jak płatki owsiane. Nie kupujemy gotowych sosów pomidorowych, lepiej świeże pomidory, które sami doprawimy. To rozwiązanie tańsze i zdrowsze.

2. Jedz sezonowo i zamrażaj

Warto oczywiście szukać takich produktów, które mają charakter sezonowy. Wtedy będą one najtańsze, najlepsze w smaku i jednocześnie najbardziej wartościowe. Owoce sezonowe dobrze będzie kupować również większymi porcjami, by potem sobie je zamrozić. Podstawowa zasada, która dotyczy diety to jedzenie produktów sezonowych, to nie tylko zdrowy plan na odżywianie, ale również opcja korzystna finansowo.

3. Kupuj tanie źródła białka

Biało jest dla naszego organizmu niezbędnym składnikiem. Bogate w białko będą ryby, jednak jeśli chcemy jeść zdrowo nie można także przesadzać zbyt mocno z ilością ryb. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka szukamy takich produktów jak jajka, tuńczyk w puszcze, serek wiejski, dobrze będzie przygotowywać sobie posiłki na bazie roślinnych składników białkowych a więc soczewica, ciecierzyca czy fasola. Przy kupnie roślin strączkowych dobrze będzie wybrać suche produkty, ponieważ takie będą po prostu tańsze niż te sprzedawane w puszkach.

Zdrowa żywność

4. Poluj na promocje

Czasami, gdy będziemy na zakupach zobaczymy jak sklep ma wiele dobrych ofert dla nas przygotowanych. Wtedy warto będzie sprawdzić jak wyglądają promocje, sięgnąć po jakieś produkty z promocji i przygotować posiłki z wykorzystywaniem tych produktów. Te promocje jak wiadomo się zmieniają, dlatego co jakiś czas coś ciekawego na pewno się pojawi. Jeśli owoc będzie twardy to znaczy, że nadaje się do zjedzenia. Jednak takie owoce nieco bardziej dojrzałe mogą być sprzedawane dużo taniej. Pod koniec dnia na bazarach wiele takich promocji uda się spotkać.

5. Kupuj mrożone warzywa i owoce

Mrożone owoce to opcja bardzo dobra, ponieważ w ten sposób zachować można wszystkie witaminy i dlatego mamy gwarancję, że nawet zimą mamy do swojej dyspozycji pełnowartościowe świeże maliny czy truskawki. Mrożone owoce znajdziesz na przykład w gazetce Biedronka.

6. Wybieraj produkty marek własnych

W dużych marketach pojawiają się produkty pod markami własnymi, które są znacznie tańsze. Zazwyczaj można oczekiwać, że są one również produkowane przez te znane marki, które produkują normalnie pod swoją firmą a więc jakość będzie świetna i spokojnie można taki produkt wybierać.

Story Page